1.Acil Yardım ve Afet Sempozyumu (AYAS 2022) Üniversitemizde Gerçekleştirildi

14 Haziran 2022, Salı 48

Artvin Çoruh Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) ile birlikte, Artvin Valiliği, Artvin İl Sağlık Müdürlüğü, Artvin Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ve 112 Çağrı Merkezi müdürlüğünün katkıları ile tertiplenen 1.Acil Yardım ve Afet Sempozyumu (AYAS 2022) 11-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Artvin Çoruh Üniversitesi Nihat Gökyiğit Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Ülkemizde acil yardım, afet ve afet yönetimi alanlarında yapılan araştırmaların ortak bir zeminde sunulabildiği ve ilgili araştırmacıların, öğrencilerin bir araya geldiği bilimsel organizasyonda, Acil Tıp ABD, Acil Yardım ve Afet Yönetimi, İlk Ve Acil Yardım, Hemşirelik, Ebelik, Beslenme ve Diyetetik, Sağlık ve Sosyal Politikalar, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Sosyal Hizmet alanları başta olmak üzere acil yardım, afet ve afet yönetimi alanında bildiriler yapıldı.

Üniversitemiz Rektör V. Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu ve Sağlık Bilimleri Fakültesinden Sempozyum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Elif Işık’ın açılış konuşmalarıyla başlayan programda ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başer CANDER, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Çakır, 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Şenol Çiftçioğlu, AFAD İl Müdürü Kemal Şenlioğlu, Sağlık Müdürlüğü adına İl Ambulans Servisi Başhekimi Uzm. Dr. Ahmet Uzundurukan ve Trabzon Üniversitesi Tonya Meslek Yüksekokulundan Dr. Öğr. Üyesi Galip Usta’nın deneyim sunumlarına yer verildi.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Melahat Özcan ve fakültemiz Öğretim elemanlarının iştirak ettiği, 4 oturumda gerçekleştirilen Sempozyumda; “Afetlerde Temel ve İleri Kardiyak Yaşam Desteği”, “Afetlerde Psikolojik İlk Yardım” “Artvin’in Heyelan Riski Açısından Değerlendirilmesi”, “Doğal Afetler Kapsamında Orman Yangınları”, “Afetlerde Organizasyon”, “Enkaz Altından Yaralı Kurtarma ve Acil Yardım”, “Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve Triaj”, “KBRN Olaylarında Afet Yönetimi”, “Afetlerde İletişim ve Haberleşme”, “İnsan Kaynaklı Afetlere Kitlesel Zorunlu Göçler Özelinde Bir Bakış” temalarında bilgilendirme sunumları yapıldı.

Ayrıca 17 davetli konuşmacı, üç farklı salonda Acil Yardım ve Afet konuları ile ilişkili 26 sözlü sunum ve 200 katılımcı ile gerçekleştirilen sempozyum Borçka Karagölde yapılan sosyal etkinlik ve yemek ikramı ile sona ermiştir.